Bu , gerçekten internetten olabilecek birşey değil değerli dostlar..Evet kimileriniz belki de diyecektir: ” izocam firmasının resmi web sitesinde bu konu ile alakalı çeşitli mimari detaylar ve açıklamalar var , buna benzer şeyleri pc ekranından boş vakitlerimde bakarak ta geliştirebilir , hatırlayabilirim..”.Ama iş bu kadar samimi ve kolay değil!.Öyle olsaydı mimarlık eğitiminin 6 yıla çıkmasının bile konuşulduğu günümüzde teknik çizimlerin detaylı anlatıldığı kitaplar hiç basılmazdı ve hocalar ”nasıl olsa bu bilgiler internette bile var yahu!” deyip bu konuları hep atlarlardı.
İşte bu noktada mimarın bir erdemlilik gösterip gerekli yatırımları yapmaya hazır olması gerekmektedir.Ancak elbetteki bunlardan önce ne gibi konularda yeni şeyler / bilgi yenilemesi yapmak istediğini de belirlemesi gerekmektedir.
Ben bu konu ile alakalı çok kaliteli Türkçe yayınların da olduğunu düşünüyorum.Bunun yanında eğer yabancı diliniz de yeterli düzeyde ise yabancı kaynaklardan da faydalanabilirsiniz.Benim mimarlık mesleği ve teknik konularda kendilerini geliştirmek isteyenler için vereceğim tavsiyeler arasında naçizane kendi kütüphanemde de bulunan şu mimarlık kitaplarının adını vermem işte tam da bu noktada çıkmaza düşebilecek genç mimarlar için önemli :
1)Doğan Kuban’ın Mimarlık Kavramları Kitabı
Yalnızca 15 tl vererek sahip olabileceğiniz bu güzelim mimarlık kitabı içerisinde gerçekten mesleki anlamda bir çok mimara harika şeyler kazandırabilecek öğreti bulunmakta.Aynı zamanda mimarlık tarihine katkıda bulunan milletlerin gelişim süreçlerine ve ünlü mimarların tasarımlarından kesitlere de rastlayacağınız bu kitap mesleki yenilenme isteyenler için güzel bir başlangıç kitabı olacaktır.
2)Lemi Yücesoy’un Temeller , Duvarlar ve Döşemeler kitabı
Kitabın içeriği artık gelişen çizim teknolojileri ve pc’lerin sağladığı kolaylıklar sayesinde pek cazip gelmeyebilir ilk bakışta..Yalnızca 17,50 tl vererek sahip olacağınız bu kitapta da merdiven çeşitleri , çizim konuları ve detaylar oldukça doyurucu nitelikteki anlatım tarzıyla size fayda sağlayabilecek cinsten..
3)Volkan Atmaca’nın çevirisini yaptığı , Manfred Hegger Yazdığı Adım Adım Yapı Malzemeleri Kitabı
16 TL ‘lik fiyatıyla ve güzel kapak tasarımıyla gerçekten ”albenisi” olan bir kitap.Ancak mesleki kariyeri 5 yılı geçen bir mimar için ”yeni başlayanlar için” imajı çizmesi pek cazip görünmüyor..Yine de kendisini geliştirmek ve yenilemek isteyen bir mimar için tavsiye edilebilecek bir kitap.Benim kütüphanemde yok..
4)İsmail Gerdemeli ve Erdem Irmak Trafından Yazılan Asansörler ve yürüyen merdivenler kitabı
Abdullah Sarı’nın yazdığı Düşey Sirkülasyon Elemanları: Merdivenler Kitabı
Bu iki kitaptan Abdullah Sarının yazdığı kitap bende bulunmakta.Yine 20 tl’yi geçmeyen bedeliyle mesleğinize katacağı şeyleri düşünecek olursanız gerçekten pratik bilgileriyle size faydalı olacak iki kitap..
5)Firuzan Baytop ‘un yazdığı İnşaat Uygulamalarında Doğrular ve Yanlışlar Kitabı
Biraz güldürecek , biraz öğretecek ve biraz da düşündürecek bu renkli ve resimli anlatımların da yer aldığı kitabı sadece 20,00 tl gibi bir rakama satın almanız mümkün.
Bu kitapları sanırım benim gibi okumaya hevesi olmayanlar bile 2 bilemedin 3 ayda bitirebilir.Eğer sindire sindire okumak ve hatta yer yer notlar alarak tamamlamak isteyenler de en fazla 5 aylık bir süreçte tamamlayacaklardır.Yukarıda saydığım kitaplara toplamda 100 tl gibi bir para ödeyerek sahip olabilirsiniz.
Bana inanın mesleki toplantılarda ve sohbetlerde size çok faydası dokunduğunu göreceksiniz.Teknik konularda biraz daha gelişim sağlamak için persfektif çizimleri ,teknik çizim kitaplarını da alıp çalışabilirsiniz.İnternet işte bu noktada büyük genişlik ve kolaylık sağlayacak ve milyonlarca tasarımı süper fotoğrafçılarla oluşturulmuş fotoğraflarla bir tık kadar yakınınıza getirecek.
Tabiki şantiye ziyaretleri ve yerinde imalatları inceleyerek ve kendinizce notlar alarak hatta bunları videoya tıpkı stajdaymışçasına kaydederek gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz.