Kuşların göç güzergahı , çevresindeki yapılaşma oranının uçuşlara olan selahiyeti , hakim rüzgarlar vs. vs. gibi daha birçok etmen var havalimanı inşaası öncesi fizibilite çalışmaları kapsamlarında..
Tüm detayları önceden düşünülmeden inşa edilen projeler her zaman uzun ve kısa vadede sıkıntı yaratmaya aday konumdadır.İşte Sabiha Gökçen Havalimanında karşılaşılan sıkıntılar silsilesi..
Sabiha Gökçen Havalimanı plansız kentleşmenin tehdidi altında. Havalimanın bulunduğu bölge cazibe merkezi olunca inşaatlar mantar gibi çoğaldı. Birbiri ardına yükselen binalargüvenlik açısından büyük sorun yaratıyor.
Benzer bir sorun Atatürk Havalimanı için de gündeme gelmişti. Sayıştay’ın konuyla ilgiliraporunda Atatürk Havalimanı’nda mania limitlerinin aşıldığı tespiti yer aldı. Raporda mania limitlerini aşmış 223 bina bulunduğu belirtildi.
Atatürk Havalimanı’nda durum bu. Sabiha Gökçen Havalimanı etrafında mania limitlerini aşmış ne kadar bina olduğuysa henüz bilinmiyor. Atatürk Havalimanı’na inmesi yasak olan dev RusKargo uçaklarının Sabiha Gökçen’e iniş kalkış yapmasıysa tehlikeyi bir kat daha artırıyor.
Mania nedir?
Mania limiti uçakların güvenli uçuşu için, yapı yüksekliklerinde esas alınacak oranları ifade ediyor. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın mania limiti, en yakın bölgede 138, en uzak bölgede ise 338 metre. Bu bölgeye yapılacak binaların yüksekliği, mania limitinden arazi rakımınınçıkarılması yöntemiyle hesaplanıyor.
tebrikler gayet başarılı bir blog..takdire şayansınız..
teşekkürler..bişey yapmıyoruz aslında..içten gelenleri yansıtmaya çalışıyoruz.