1100 ton ağırlığındaki türbenin raylarla taşınma ve korunmasını işlemlerinin 250 gün içinde yapılacağı belirtildi.
Ilısu Baraj Gölü altında kalacak Hasankeyf İlçesi’nde bulunan Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı.
29 Ocak 2015′te ihalesinin yapılacağı Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma ve koruma işi için tecrübeli firmalar için ilana çıktı. Daha önce ihalesi yapılan ve bazı şartları taşımadığı gerekçesiyle ikinci kez ihaleye çıkarılan Zeynel Bey Türbesi’nin taşınma ve koruma işlemlerinin, 250 gün içinde tamamlanacağı belirtildi.
Duyuruda ihaleyi üstlenecek firmanın restorasyon uzmanı, proje mimarı, proje mühendisi ve proje ekibini de bulundurmanın bir zorunluluk olduğuna dikkat çekildi. Raylarla taşınacak türbenin taşınma işlemlerinin tamamen uzmanlar gözetiminde yapılacağı bildirildi.
En az 5 yıl deneyimli elemanların inşaat mühendisi alanında eski eserlerin onarımı ve güçlendirilmesi konusunda da deneyimli olmalarının gerektiğine işaret eden Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı’nın uyarısında, “En az 1100 ton ağırlığında ihaleye benzer işi üstlenen ve aynı boyutta yapılan tek parça halinde taşınma işleri benzer iş olarak kabul edilecektir. Bu işte benzer işe denk sayılacak mühendislik veya mimarlık bölümleri diplomaları kabul edilmeyecektir” denildi.
DSİ Genel Müdürlüğü, ihaleye yerli firmalarının yanı sıra yabancı firmaların da katılabileceğine dikkat çekti.
Zeynel Bey Türbesi, Raman Dağı eteğinde yapılan ve HasaNkeyf’e 5 kilometre mesafedeki yeni yerleşim birimine taşınacak.
Zeynel Bey Türbesi 1462- 1842 yılları arasında Hasankeyf’e hakim olan Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın, Otlukbeli Savaşı’nda yaralanıp burada ölen oğlu Zeynel Bey için yaptırmıştır.
Anadolu dışı mimarı ve süslemesiyle ünlü özellikleri, yapı ve plan, tuğla, malzeme ve bezeme yönünden Azerbaycan’ın bin 322 tarihli ‘Berde’ kümbetiyle benzer karakterdedir. Kuruluşu ve bezemesiyle Azerbaycan ve Türkistan yöresi anıt mezarlarının etkisi görülen Zeynel Bey Türbesi, dıştan silindirik görünüşüne karşılık, içten sekizgen planlıdır.
Gövde üzerinde firüze ve lacivert renkli sırlı tuğla kaplamalarla mozaik çinilerden oluşan bitkisel ve geometrik dekorasyonun yanı sıra , ‘Allah’, ‘Muhammed’, ‘Ali’, ‘Ahmet’ kelimelerin yer aldığı kufi harfli Arapça yazıya da yer verilmiştir.