Akustik Rapor ve Akustik Proje ile İlgili Merak Edilenler
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik gereği 31.05.2019 tarihine kadar ruhsata tabi olan yapılar için mimari projeye ek olarak, Akustik Rapor, bu tarihten sonra ise yönetmelikte yer alan yapılar için Akustik Proje gereklidir.
Yönetmelikte A ve B sınıfı akustik performans hedefleyen yapılar için tam tanımlama yapılmamıştır, ancak bu yapıların Kongre Merkezleri, Kültür Merkezleri, Opera Salonları gibi akustik alanın önem teşkil eden yapılar olacağı düşünülmektedir.
Bunlar haricindeki tüm yapılar için, yönetmelikte belirtilen büyüklük, kat sayısı ve fonksiyon şartlarına göre, yeni ruhsat alacak yapılarda C sınıfı, tadilat ruhsatı alacak yapılarda ise D sınıfı hedeflenerek rapor veya proje düzenlenmesi gerekmektedir.
Yalnızca A veya B sınıfı akustik performans hedefleyen yapılarda D-2 sertifikasına sahip kişiler ölçüm yapabileceklerdir, bunlar haricindeki ruhsata tabi olan yapılarda ölçüm şartı bulunmamaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Binaların Gürültüye Karşı Korunması Yönetmeliği Açıklama ve Uygulama Kılavuzu yayınladı.
Kılavuz, çalışmaların nasıl hazırlanması gerektiğini ve nasıl kontrol edilmesi gerektiğini detaylı olarak açıklamaktadır.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin değerli öğretim üyelerinin yoğun çalışmaları ile hazırlanan kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan, mevzuat bilgisine, Akustik Uzman Listesine, yardımcı dokümanlara ve eğitim veren kuruluşların listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Detaylı bilgilerin yer aldığı CE’s Mimarlık Stüdyosu’nun 10 Soruda Akustik Proje ve Akustik Rapor yazısını inceleyebilirsiniz veya Akustik Rapor ve Proje bölümümüze göz atabilirsiniz.