450 Yaşındaki Mimari Tasarımın Belgeseli Ödüle Koşuyor

    10 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    Mimar Sinan’ın, 450 yaşında olmasına rağmen hâlâ İstanbul’a su taşımaya devam eden başyapıtının hikâyesi şimdi belgesel oldu.

    Mağlova Belgeseli’nin yapımcısı ve yönetmeni Umut Mete Soydan, “Mağlova bir şaheserdir. Yeterince bilinirse ve doğru değerledirilirse Eyfel Kulesi’nin Fransa’ya kazandırdığından çok daha fazla bir turizm geliri elde edilebilir” diyor.

    Belgeselde alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenlerin yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr.Veysel Eroğlu, İSKİ Genel Müdürü Dr. Dursun Atilla Altay ve İstanbul eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu gibi önemli bürokratların da anlatımları yer aldı.

    Bu yıl 450 yaşında olan ve halen İstanbul’a su taşımaya devam eden Mağlova, TRT Belgesel Ödülleri yarışmasının iddialı yapımlarından biri olarak gösteriliyor.

    Belgeselin fragmanından kareler..Birbirinden başarılı persfektifler ve kareler..

    Mağlova Hakkında Ansiklopedik Bilgiler

    Mağlova 36 metre yüksekliğinde 258 metre uzunluğunda dev bir eser. Bu yıl 450 yaşında ve halen İstanbul’a su taşımaya devam ediyor. Kemer mimari, mühendislik ve estetik açıdan bir şaheser… Bugün birçok uzman günümüz teknolojisiyle bile yapılmasının mümkün olmayacağını ifade ediyor. Sinan Mağlova’yı yaparken, sadece bir su iletim kanalı yapmayı düşünmemiş, pek çok açıdan insanlara hizmet edecek bir şaheser planlamış. Örneğin Mağlova iki vadi arasında kalıyor. Sinan bunu düşünerek kemerin içine bir yol inşa etmiş ve her iki ucuna dev merdivenler yaparak insanların ulaşımını buradan sağlamış. Mağlova’nın asıl görevi olan su iletimi için de birçok ince ayrıntı düşünmüş Sinan. Mağlova’nın kanal kısmını üzeri kapalı olarak inşa etmiş ki sular nakil esnasında hiçbir kirletici unsurla karşılaşmasın… İnsanların 36 metre yüksekliğindeki bu noktadan düşerek zarar görmesini engellemek için de çok şık, kendine has mimari teknikler uygulamış. Sinan Mağlova’nın kendi sigorta sistemini de kurmuş. Çok şiddetli yağışlarda Mağlova’ya kapasitesinin üzerinde su gelmesini ve zarar görmesini engellemek için giriş noktasına otomatik tahliye kanalları inşa etmiş. Bunu aşırı yağış olmadığı dönemlerde fark edebilmeniz neredeyse imkânsız. Üstelik bunun da yetersiz gelebileceği afet durumlarını düşünerek Mağlova’nın en üst noktasına tahliye noktaları açmış. 450 yıldır makine gibi çalışan böylesine ince düşünülmüş bir eserden bahsediyoruz…

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya