Mimari projelerin layer ile çalışılmış olması çok önemlidir.Bu sahfada öncelikle cad ortamında hazırlanacak katmanların 3d ortama importlanması ve modellemeye başlanması şeklinde bir değerlendirme ile yorumlanabilir.Çizgilerin üst üste olmaması , kolon , doğramalar , duvarlar , sıvalar , akslar , tefriş ve mahal isimleri ile malzeme ve metrekare büyüklükleri hep ayrı layerler üzerinde olmalıdır.
Daha sonra 3d ortamda her bir duvar kat yüksekliğince extrude edilir.Duvarların kabaca yükseltilip mekanların ortaya çıktığı bu safhadan sonra ise kirişlerin kapı ve pencere üstlerindeki yerleri belirlenir.Yani üst kottan (genelde) 60 cm aşağı doğru bir sarkıt modellenir.
Kapı ve pencerelerin ebatları ile ilgili (en-boy) bilgiler altta açık olan uygulama projesi (yani 2d ortamdan) bakılarak belirlenir.Doğramaların da yerleşme işlemlerinden sonra sıra en doğru tefrişleri online yada online olmayan kütüphanemizden seçmeye gelir.
Yerleşim açısından kalabalık ve render motorunu yorabilitesi olan modelleri çağırmamanızı tavsiye ederim.Ufak tefek yatak , mutfak dolabı vs. tefrişlemelerini kendiniz yaparsanız hem hakimiyetiniz artacak , hem de render motorunu ve dolayısı ile bilgisayarınızı yormamış olacaksınız.
Sonuçların mükemmel olması için dikkat edilmesi gereken o kadar çok şey var ki..Bunların tamamını burada yazamayız doğrusu.Ancak şu konuda teminat verebilirim ki zaman içerisinde kendi gelişiminizi kendiniz bile görebilecek hale geleceksiniz.Yani render ala ala , modelleme yapa yapa bu konuda başarınızı gözle görülür halde hissedeceksiniz.
Modelleme için freelance olarak teklifler verebilirsiniz.Bu teklifler metrekare üzerinden renderların kalitesine göre değişebilmelidir.Yani çözünürlük derecesi arttıkça bilgisayar işlemcisi de o denli yorulacak.Bilgisayar işlemcisi ne denli yorulursa da render alma süresi o denli artmış olacaktır.Fiyatlandırmalarda fikir vermesi bakımından piyasayı düşürmemek , meslek emeği saygısını unutturmamak ve hakedilen ücreti tam anlamıyla talep etmek bakımından aşağıdaki fiyatlar önemli fikir noktası oluşturabilecek niteliktedir.
Metrekaresi 50 ila 100 TL (TASARIM + RENDER + MODELLEME HİZMETİ) – ÜST DÜZEY SONUÇLAR İÇİN
Metrekaresi 30 ila 50 TL (TASARIM + RENDER + MODELLEME HİZMETİ) – ORTA SINIF SONUÇLAR İÇİN
Metrekaresi 10 ila 30 TL (TASARIM + RENDER + MODELLEME HİZMETİ) – ALT SINIF SONUÇLAR İÇİN
Not:Yukarıda belirtilen fiyatların hiçbir yasal dayanağı yoktur.Verdiğiniz çizim , modelleme ve animasyon ile render hizmetleri için faturalandırma , fiş kesme gibi devleti bu işin / ticaretin varlığından haberdar etmeniz tavsiye edilir.
Eyvallah..
Yazılarınız çok yararlı oluyor,teşekkürler. Bir tane de iyi bir performans için mimar bilgisayarının taşıması gereken özellikler hakkında yazarsanız çok makbule geçerdi, yılda bir bilgisayar değiştirmekten bıktık 🙂
evet bu konu ile alakalı bir yazı gündemde..ancak sığ olmaması ve mimarimedya.com ‘a yakışır bir yazı olması için araştırmam gerekiyor..donanımlar sürekli kendini yeniliyor.bu da iyi bir takipçi olmayı gerektiriyor.teşekkür ederim güzel sözler için..