”Osmanlı Cami Mimarisinin Tarihsel Gelişimi” Konulu Konferans Yapıldı

    9 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  

    İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Kolay, “Mimar Sinan, Osmanlı mimarlığına çeşitli yenilikler getirmiştir” dedi.Kolay, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu’nda düzenlenen “Osmanlı cami mimarisinin tarih içindeki gelişimi” konulu konferansta, Osmanlı camisi mimarisinin gelişimi slayt ortamında örneklerle anlattı.

    Türklerin İslam dinini kabul ettikten sonra cami yapılarını inşa etmeye başladığını ve ilk cami yapısı olarak Hz. Muhammed’in (s.a.v.) evi olarak kabul edildiğini anlatan Kolay, şöyle konuştu:

    “Camilerde Selçuklu mimarisinden örnekler karşımıza çıkabiliyor. Türkler Anadolu’ya geldiklerinde belli plan aşamaları uyguluyorlar. Anadolu’daki camilerde kubbelerin büyüdüğünü görmek mümkün. 16. yüzyılın ortalarında Mimar Sinan’la birlikte Osmanlı mimarisinin klasik dönemi olarak tanımladığımız döneme geçiyoruz. Mimar Sinan’ın ilk yaptığı Haseki Hürrem Sultan cami, tek kubbeli bir yapıdır. Mimar Sinan, Osmanlı mimarlığına çeşitli yenilikler getirmiştir. Mimar Sinan’ın yapılarında estetik kütle oldukça fazladır. Her yapısında farklı bir mekan ortaya koymuş ve oluşturmuş. 17. yüzyılda çok sayıda anıtsal yapıyla karşılaşmıyoruz.”

    Konferans sonunda Vali Ahmet Hamdi Nayir, Kolay’a Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e nasihatlerinin bulunduğu  tablo hediye etti.

    Programa, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Jandarma Komutanı Alpay Alper Sır, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Refik Arıkan, akademik personel, Polis Meslek Eğitim Merkezi ve üniversite öğrencileriile vatandaşlar katıldı.

    Kategori:
    Haber

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya