Aşkın Mimariye Yansımaları (Mimar Sinan)

    11 yıl önce yazıldı. Yazar:
    Abone Ol :  
    Mimar Sinan‘ın imzasını taşıyan Üsküdar ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Külliyeleri, hiç açığa çıkmayan platonik bir aşkın izlerini taşıyor..İşte, Mimar Sinan’ın kavuşamadığı Mihrimah Sultan adına yaptığı iki camide gizlenen büyük sır!
    Önce Mihrimah Sultan’ı bir hatırlayalım..
    Mihrimah Sultan:
    1522 yılında, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Hürrem Sultan’ın Mehmed’den sonraki ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Mihrimah’a, Farsça’da Güneş ile Ay anlamına gelen adını, babası Sultan Süleyman koydu.17 yaşına geldiğinde, Diyarbekir Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirildi.
      Rivayete göre o tarihte 50 yaşında ve evli olan Mimar Sinan’ da büyük bir aşk besliyordu Mihrimah Sultan’a..Aşkına kavuşamayan Koca Sinan, büyük aşkını olanca güzelliğiyle eserlerine yansıtıyordu.Mimar Sinan‘ın imzasını taşıyan Üsküdar ve Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Külliyeleri, hiç açığa çıkmayan platonik bir aşkın izlerini taşıyor belki de.Kimi sanat tarihçilerinin iddialarına göre, Mihrimah Sultan adına yapılan külliyelerin duru, gösterişsiz ve asil duruşuna rağmen içinin alabildiğine aydınlık olmasında da Mimar Sinan’ın duygularının izlerini taşıyor.Yine iddialara göre Sinan’ın Mihrimah Sultan’ın eşi Rüstem Paşa için yaptığı caminin çinileri ve süslemelerinin tüm ihtişamına rağmen diğer bütün yapılarının aksine daha karanlık olmasının altında da bu aşkın izlerinden bahsetmek mümkün.
      Mihrimah Sultan, Mimar Sinan‘ı bir gün huzuruna çağırarak İstanbul’da güzel bir yerde kendi adına bir külliye yapmasını ister. Mihrimah, Sinan’ın “Nereye yapılmasını arzu edersiniz” sorusuna “Yerini sen seç” diye cevap verir. Bunun üzerine Mimar Sinan, 1540 yılında Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Külliyesi’nin temelini atar. Külliye, 1548 yılında tamamlanır.
      Mihrimah Sultan 1562 yılında Mimar Sinan’ı bir kez daha huzuruna çağırır ve İstanbul’da kendi adına bir külliye daha yapmasını ister. Bu külliyenin yerini de tıpkı bir öncekinde olduğu gibi yine Mimar Sinan Sinan seçecektir. Sinan da ikinci külliye için İstanbul’un en yüksek tepesini seçer. Yeni külliye Edirnekapı surlarının dibine inşa edilecektir.
    Mimar Sinan’ın camiyi gözden uzakta, ilgiyi çekmeyecek bir yerde inşa ettirmesi, Mihrimah Sultan’a duyduğu gizli aşkın bir ifadesi, bir yansıması olarak yorumlanmasına neden olmuştur.
    AYRICA ; İSTANBUL’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN 25 TARİHİ MEKAN BAŞLIKLI BU YAZIYI DA OKUYABİLİRSİNİZ.
    Yine bir takım kısa bilgilerle sunulmuş şık ve kısa bir video aşağıdaki gibidir.İzleyebilirsiniz..
    Kategori:
    Makale

    tarafından yorumlandı Aşkın Mimariye Yansımaları (Mimar Sinan)

    • hey gidi koca sinan 🙂 neler çevirmişin zamanında o başarılı projelerin başarılı işlerin arkasında böyle bir olayın olması çok manidar gerçekten 🙂

      gezginn 2 Mart 2013 11:44
    • ben de habertürk’ün yalancısıyım 🙂

      Murat ERÇELEBİ 2 Mart 2013 11:51

    Cevap yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mimari Medya